maanantai 28. syyskuuta 2009

Syksyn kiireitä





Muutaman kuukauden mittainen hoitovapaa päättyy tämän viikon lopussa, kerrankin sain ajan kanssa tehdä pihahommia. Heinäkuun lopulta asti joka päivä vähän jotain, lastenhoidon ja kotitöiden lomassa. Ongelma on vain siinä että kun odotan sitä kuningasajatusta miten jonkun jutun hoidan, ehtii kärsivällisyys kadota välillä ja alan touhuamaan vailla selkeää suunnitelmaa ja toivon että unelma-ajatus tupsahtaa jostain. Niin kävi menneenäkin kesänä useamman kerran, ja aina ne tekemiset johonkin johtivat, osa onnistui jopa hyvinkin. Tämän syksyn viimeinen touhuhetki oli kadottaa kasvimaa ja tehdä jotain mukavan näköistä tilalle. Minun on vain mahdottoman vaikea suunnitella jos pohjalla on jo jotain, pitäisi aina aloittaa tyhjältä pöydältä niin ajatukset surraisivat luovemmin. Kasvimaa kadotettiin siirtämällä rajakivet kasoihin ja kääntämällä maat muutamaksi isoksi kasaksi, kun kiviä on kohtalaisen runsaasti jo tällä puolen tonttia, piti niille keksiä uutta paikkaa jostain läheltä. Perennapenkkien loppuviimeistely jää ensi kevääseen, jospa talven aikana saisin jonkun hyvän idean kuinka jatkaa...Alimpana kuvana lähtötilanne viikon takaa.

Kiitos S&T jämälaatoista, niille löytyi lopulta hyvä paikka nurmikon rajalle.



keskiviikko 23. syyskuuta 2009

Maakellari vielä päivittyi

Ei ollutkaan maakellarin päällystys vielä valmis, häiritsi silmää niin pahasti takaa rehottavat rikkaruohot että hain syksyn alesta Limingan viherkeskuksesta vielä rinne - ja ruusuangervoa muutaman, peittämään takaa näkyvää sekamelskaa. Lisäksi tein vielä pientä kivimuuria raparperille.

Syksylläkin vielä kukkii



Autotallin vasemmalta puolelta pilkottaa puuvaja ja -maja.

keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Tähän mennessä




Taas se on todistettu että pienin askelin asiat etenevät meidänkin puutarhassa. Ylimmässä kuvassa näkyy istutusalueiden rajaus jota tohkeissani opettelin tälle kesälle tekemään kivimiehen innostamana. Multaa pois isojen kivien ja nurmikon rajalta puolikkaan lapion syvyisesti, tilalle kivituhkaa johon upotetaan pikkukiviä ja kuivabetonista ja vedestä tehdyllä massalla täytetään kivien välit ja kastellaan. Tulee aika siistiä jälkeä kun malttaa vaan tehdä.
Rajaojan istutusalueella on punakoivua, pensashanhikkia pinkkinä, kurjenpolvea, hopeatäpläpeippiä ja kuunliljaa muun muassa.
Keskimmäisessä kuvassa kivipolun teko on edennyt jo muutaman metrin, tälle syksylle vielä "betonoin" kivien välit. Mahtava kun tontilta löytyy tuota kivimateriaalia niin paljon että selviää pienillä kustannuksillä käytävän teosta. Talven aikana pitää suunnitella mihin suuntaan käytävää ensi kesänä jatkaisin. Käytävän oikealle puolelle jaa nykyinen aika ruokoton kasvimaa-alue, tarttis tehrä jotain.
Alimmassa kuvassa on huhtikuussa alkaneen "ruusulaakson" työmaa. Onnistuin tekemään kerrankin kunnolla kaikki pohjatyöt ja valitsemaan oikeat kasvitkin, koska ovat tuuheutuneet aivan valtavasti kesän aikana. Hopeatäpläpeippikin varmaan kymmenkertaisti olonsa, ja tornionlaakson ruusukin kukki mukavasti, saattaapi jopa jäädä viereisten kasvien jalkoihin ensi suvena. Turveharkkojen tälle puolen olen siirtänyt myskimalvan ja komeamaksaruohon pikkuruisia alkuja, jotka ovat levinneet muualla pihalla. Ja tänään mullan alle jäi juurtumaan vielä vaaleanpunaisia tulppaaneja ensi toukokuun iloksi.
Tilasin postin kautta kuutisenkymmentä tulpaanin ja narsissin sipulia, luulin että niille kaikille löytyy kätevästi ja nopsaan paikat pihalta. Ei ollutkaan ihan niin helppoa löytää perennojen vierustoilta riittävästi tilaa, piti hajottaa sipulit moneen eri paikkaan. Ilahduttavat sitten eri puolilla pihaa kesänkorvilla.