tiistai 30. marraskuuta 2010

Lapset mukana


Lauantaina oli ikkunapäivä. Lapsille mukavaa raksapuuhaa ja meille aikuisille ikkunansisävuorilautojen naputtelua sekä kattopaneeleja. Toimittajan ohjeissa oli kattopaneelinauloiksi suositeltu niin pitkiä nauloja että sai taiteilemalla taiteilla ettei höyrynsulut olisi kertatoisensa jälkeen saaneet naulasta. Haettiin lyhyempiä nauloja, naulaus jatkui alkuviikolla. 7 kokopitkää paneelia vielä ja urakka vaihtuu kattolistoiksi. Kalustetoimittajakin laittoi kaapistotilauksen eteenpäin, fino valkeaa ja fino keloa tulossa loppuvuodesta. Sitä ennen pitäisi pystyä päättämään vielä lattiamateriaali ja väri.

keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Viikon satoa




Saatiin räystäät, ilmalämpöpumppu ja takka. Viikonlopun saldoa kattopaneelit. Seuraavan kerran taas tulevana viikonloppuna touhuillaan. Ei oikein puhti riitä arki-iltojen ahkeruuteen, paitsi ehkä muutaman laudan maalausta. Tuli oikeat pakkaset ja autotalli pitäisi saada jo autolle kodiksi. On vaikeaa yhdistää rakentaminen ja lastenhoito. On monta hommaa mihin tarvitaan kaksi tekijää, niinkuin kattopaneeleiden asennus. Hankkiako lapsille hoitaja vai ostaa heille uusi elokuva jota tapittavat puoli päivää. On se vähän hankalaa ottaa keskelle pihatuvan lattiaakin istumaan ja syömään eväitä. Saavat vielä laudasta päähänsä.

keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Kolmas päivä

Siitä se mukavasti muotoutuu:-) Viikonloppuna kunhan töiltä kerkeää, alkaa katon panelointi.

maanantai 15. marraskuuta 2010

Happeningia



Meni viikko, satoi lumi. Kävi sähkömies, tuli lasku, tyhjeni tili. Ikkunoihin ja oviin ilmestyi eristeitä, vuorilautoja ja koristepuita. Hermokeskuksessa kului suti ja toinenkin kera kattopaneelimaalin. Kävi traktori, nosti sementtisäkin lähelle muurarin työmaata. Tuli neljä kättä ja kottikärryt, tiilet siirtyivät kohti tulevaa. Kävi kaupan ovi ja saapui lämmitin. Ilmestyi ikkunanpieliin höyrypisarat perjantaina, lauantaina mutta ei enää sunnuntaina. Tuli muurari kello 7 ja klo 16 on kuvassa.

lauantai 6. marraskuuta 2010

Ovi lämpöön

Sisätöitä on tähän asti tehty kylmässä, vaikka eristeet ovat olleet viikon päivät jo seinissä ja hirsipaneelitkin asennettu, ei ovea ole voitu asentaa ennen kuin tänään, kun suurin osa pitkistä laudoista ja lankuista on asennettu paikoilleen. Ovi sijaitsee kapeassa välikössä josta lautojen sisääntuonti on muutenkin ollut vähän temppuilua, saatikka jos ovi olisi ollut paikoillaan. Seinän hirsipaneelit ja lattiavalu eivät niin kamalasti ole ehkä kylmyydestä tykänneet. Tänään asennettiin ovi, ensimmäinen itsenäinen oviasennuksemme, ja hyvinhän se meni. Saunan puolen ovi asennetaan huomenna, tiivistyksistä pitää ottaa selvää eroaako se jotenkin tavallisen oven tiivistyksestä. Maalaamisen hermokeskus siirtyi täksi illaksi kylpyhuoneeseen, ollaan kaikki koossa eikä toinen meistä höyryissä autotallissa. Sisäikkunoiden vuorilautoja tulossa... Valun kuivumisen vuoksi pitäisi saada mökki lämpimäksi, alkuviikosta tulee sähkömies. Lattialämmitys varovasti päälle tai hankitaan lämmitin tai ilmalämpöpumppu suunniteltua aiemmin. Nettisurfailun tuloksena sain asteeksi 20 jota tavoitella viikkojen ajan. Taitaa tosiaan joulusaunat muuttua juhannussaunoiksi, jos on uskomista netin palstoihin, meillä menee vielä pari kuukautta kunnes pinnoitusvalmiina tuvan ja saunan lattiat.

perjantai 5. marraskuuta 2010

Pelti kiinni


Peltiheikin käyntiä ehdittiin odottaa kaksi sateista yötä. Vettä tuli taivaalta tihruttamalla taukoamatta. Keskiviikkoaamuna pihatuvassa käytyäni huomasin piipun juurella vesilätäkön. Hätä meinasi tulla katsoessa harmaata taivasta. Piti ottaa käyttöön pyyhkeitä ja suojata hormin takana olevan palomuurin ylätaso, ja kattokin sai suuremmat suojat jotka meni harjan yli että selvittäisiin yhdellä lätäköllä. Koitti torstai eikä peltiheikkiä näkynyt, sitten piti jo soittaa että ehditkö millään ennen seuraavaa sadetta:-) Onneksi ehti, tänään oli päivän aikana ilmestyneet hormipellit ja ikkunapellit. Sadekourut tulevat muutaman viikon päästä.

The Sauna



Autotalli on toiminut maalaamisen hermokeskuksena monta viikkoa. Saunan kattopaneelit on maalattu Supi Arcticin Kemi-sävyllä yhteen kertaan, toinenkin kerta pitäisi mutta menköön ensi kesään. On päättämättä vielä käsittelenkö kaikki seinätkin Kemi-henkeen vai yhden vai kaksiko vain. Puukiuas on tullut aikapäiviä sitten, nyt se oli pakon edessä väliaikaisesti asennettava, jotta palkkaamamme rakennusmies saisi asennettua valmispiipun viikon urakkansa aikana. Kiuas on vielä siirrettävä ulos esipolttamista varten ja kaakeloinnin ajaksi joskus joulukuussa, jos valu on ehtinyt kuivua. Ei ole helppoa piipun asennus kaikkine kommervenkkeineen ja kiinnityksineen, puhuin kahden tehtaan edustajan kanssa ja kolmannen piti vielä soittaa perään kun vastauksia ei löytynyt , soittoa ei kuulunut. Rakennusmiehemme kehitteli sitten omasta päästä asennusratkaisut. Piippu lähtee kiukaan päältä ja tukeutuu siihen, mutta katon läpivienneistä ei löytynyt mistään kunnon kuvia. Ohjeissa sanottiin että läpivientilieriökin täytyy ympäröidä palovillalla, huomattiin onneksi ennen katon  loppupanelointia että jotain puuttuu, ja ehdittiin vielä lisätä villaa. Asennusratkaisu on kuulemma sellainen että piippua ylös nostamalla kiukaan saa kammettua alta pois. Piippu pitää kumminkin tukea jollakin ratkaisulla sen aikaa.

tiistai 2. marraskuuta 2010

Kaaos ohi




Viikkoon on ehtinyt tapahtua paljon. Kävi sähkömies, muurari, lattianhioja ja aloitti onneksi ammattilainen viikon urakkansa ja saattaa loppuun seinien paneloinnin, sisäkatot ja saunan valmispiipun asennuksen. Hautasimme jo haaveemme jouluaaton löylyistä. Vie liikaa mehuja meiltä työläisiltä ja lapsellisilta. Katsotaan mitä rakennusapumme ehtii viikossa tehdä ja jatkamme siitä sitten pikkuhiljaa. On paljon vielä ennen löylyjä, on sisävuorilaudat, listat, lattiat, kaapistot, lauteet ja kaikkea siltä väliltä selvilleotettavaa ja tehtävää. Mutta ihanalta näyttää jo nyt. Kävin pimeässä illassa tunnelmoimassa, rakennustyövalon alla. Tässä sohvalla jouluaattona, tai siis juhannuksena, istun villasukat jalassa viltti ympärillä ja hymyilen.