maanantai 19. tammikuuta 2009

Kevät tulee

Postilaatikosta napsahti viime viikolla siemenkuvasto, ihan mahdottomasti vaihtoehtoja, minäkin surutta vetelin rakseja pitkin sivuja, kunnes lopulta muistin ettei ole paikkaa missä esikasvattaa. Onneksi tuli tuossa vaiheessa mieleen, siinä sitä oltaisiin oltu kummissaan ja isäntä ihmeissään, kun olisin pikkuruisia astioita kiikutellut pitkin kotia ja etsinyt luonnovaloa sekä lämpöä. Viime kesänä tilasin myöhässä muutamat siemenet joita tuolla kaapissa on nyt säilötty ja odotettu sitä kevättä, josta niin paljon puhutaan.
Sembramännyn siemeniäkin uskalsin hankkia, olisi mahtava sanoa kolmenkymmenen vuoden päästä kyläilijöille että "kasvattelin itse nuo siemenestä" ja osoitellut puolihuolimattomasti pellon reunalle jossa kasvaisi kymmeniä mahtavia mäntyjä alppiruusut juurillaan. Sitä odotellessa haaveilen ja aloittelen pienemmistä ja nopeammin etenevistä pihatöistä.

Ensi kesän tavoitteena on pihakaivon rakennus nykyisen kasvimaan keskelle, kasvimaata pitäisi siksi laajentaa, ja aidata osin harmaalla laudalla saisi vähän tuulen voimaa heikennettyä ja suojaa. Lisäksi aidan suojiin olisi hienoa saada jonkunmoinen taso valmiiksi niiden tuhansien taimien ruukuttamiseen sitten joskus kun on se taimenkasvatushalli. Mutta jos saisi nyt valmiiksi niin helpottaisi myöhemmin;-) ja voisihan sitä pöytää käyttää vaikka porkkanoiden lajitteluun tai mihin vaan, näyttävät lehtien sivuilla niin kauniilta, ne sellaiset pöydät joissa saviruukut kauniisti hyllyillään ja työvälineet nätisti koukuissaan ja kastelukannu oikeassa asennossa. Se vaan näyttää nätiltä ja haluaisin samanlaisen.

Pihakaivon ja kasvimaan lisäksi pitäisi siistiä pihalta pellolle johtavan polun reunat, kun kerran on paahteinen paikka niin suunnittelin kivikkoistutuksia, jokunen havu ehkä vuorimänty korkeimpana ja muita istutuksia kaveriksi.

Sen lisäksi puutarhajätteiden kompostialue pitää aidata harmaalla laudalla, hankkia parit isot kompostorit ja muutama pensasruusu aidanteen eteen. Herukkapensaiden paikka pitäisi vaihtaa jonnekin reunalle, mitähän ne tykkäisivät perunamaan vieressä olemisesta, nyt ne ovat kuitenkin tiellä kun teen rajaojaa myötäilevan istutusalueen. Voi kunpa lämpenisi pihalla ja olisi toukokuu, en millään malttaisi odottaa. Suunnitelmatkin ehtii muuttua vielä moneen kertaan.

Kaivurimieheltä pitäisi varmaan kysyä olisiko se huhtikuu jolloin kannattaisi kaivaa kaivo vaiko jo aiemmin, maa tahtoo olla sillä paikalla niin tulvainen keväällä, että kantaakohan tuo maa ellei ole pakkasen puolella mittarit...

1 kommentti:

  1. Tuo kaivo kasvimaan keskellä on mahtava idea!
    Minulla oli yhtenä vuonna kodinhoitohuoneen pöytätaso täynnä pikkupurnukoissa itäviä puutarhaunelmia. Unelmiksi ne jäivätkin, eivät saaneet tarpeeksi valoa...

    VastaaPoista

Tähän voit jättää ajatuksiasi.